perjantai 21. helmikuuta 2014

Yukion hattu

"Yukion hattu on Yukion hattu." Noin tässä ihan alussa luki, ku tein joskus aikoja sitten luonnospohjan valmiiksi tätä merkintää varten. Oon näemmä ollu erittäin hauska ja todellakitodellakitodellaki luova, ainakin omasta mielestäni. :'D Mut jöö, asiaan. Broni Alex sano mulle, että mun pitäs tehä tutorial tosta Yukion hatusta ja ensin ajattelin, että meh... mut kaipa mä jotain voin siitä raapustaa sillä aikaa, ku odottelen, että saan Frostista kuvia ja saan tehtyä Frostin päivityksen.

Once again, Yukio.
Yukiollahan on päässään tommonen ns. vanha veturinkuljettajan hattu / lätsä, millaista ei ihan helposti nykyään löydä. Kiersin ties kuinka monta kauppaa ja aina kaikessa pelastanut Robin Hood myös petti mut tällä kertaa. Eihän sitä sit auttanu ku tehdä ite... äitin avustuksella. Mä en ole koskaan hattuja tehnyt ja siksi tää vaikutti sellaselta, etten varmasti osais ite. Ai mikä itseluottamus? Onks se syötävää? Pakkohan se oli monet koekappaleet tehdä, ennen ku uskals ruveta lopullista tekemään. Ensimmäisestä tuli liian pieni ja seuraavasta liian iso... muotoakin haettiin monta kertaa, mut kyl se sit saatiin onnistumaan.

Kaunis koekappale
Ensimmäiseks kannattaa tietysti hankkia kangas, mistä hattu/lätsä tehdään (Ihanko tosi? Kangasta? Ettei vaan peltiä... ) ja siihen myös vuorikangas. Itelleni kävi siten, että koska ensimmäinen tilaamani takki Yukiolle olikin liian lyhyt, niin päätin tappaa sen kankaaksi. 8D 

Tuli testattua, kuinka monesta palasesta ton voi tehdä ja tuli todettua, että neljä, kuusi tai kahdeksan palaa on hyvä määrä. Itse koin 8-palaisen parhaimmaksi ja tein sen mukaisesti. Ilman kaavaa nuo palaset saa niin, että otat oman pääsi keskikohdan ja mittaat siitä sivulle pääsi mukaisesti, että kuinka pitkä sen palasen pitää olla. Kannattaa myös mitata oma päänympärys, jotta tiedät, kuinka leveitä ne saa olla alaosasta. Kappaleiden muodon näkee kivasti, kun luet eteenpäin. ;D

Tosiaankin, ensimmäisenä leikataan kankaasta (omassa tapauksessa leikkasin takista) hatun palaset irti ja vuorikankaasta leikataan samanlaiset palaset.


Heihei takki, olit liian pieni. Kärsi.


Kaavassa lukee kauniilla käsialallani "kupupala". Tärkeä tieto.
Kunhan muistat varmistaa, että molempia (kangasta ja vuorikangasta) tulee kahdeksan kappaletta, niin hyvä tulee. Kankaasta kannattaa myös leikata lipan kaksi palasta sekä reunakaistale. Lipan voi muotoilla sellaiseksi kuin haluaa. Kaavassa se oli pyöreä, mutta itse tarvitsin kulmikkaamman.

Lippa
Tottakai mun oli myös "pakko" ottaa kuva siitä takki-raasusta, kun sitä oli niiiiiiin kovasti operoitu:


Operoitu takki. Anteeksi laatu...
Jatketaan: Kupupalat ja vuorikangaspalaset leikattuasi ne on hyvä silittää. Varmista myös kupupaloista, että ne menee ompeluun samoin päin. Kupupalat ommellaan niiden pitkät sivut toisiinsa kiinni, jolloin lopputulos näyttää, no... kuvulta? Siltä, että siitä on tulossa hattu? :D Sama tehdään vuorikankaille. Kannattaa oikeasti miettiä mitä tekee. Ite onneksi ekassa koeversiossa, enkä lopullisessa, ompelin kaksi kappaletta toisiinsa pitkistä sivuista kiinni, kunnes tajusin, mitä olin tehny... OTL (<- se on hymiö, jos joku ei tienny) Ei muuta ku purkamaan toinen sivu ja kasaamaan niin, ku se pitäis tehä.


Kupupalat

Vuorikankaat
Kupupalojen ja vuoren pitäs näyttää sisäkkäin tältä:


Huolittelu lopuksi on pop. ;)
Tämän vaiheen jälkeen reunaan ommellaan reunakaistale kiinni johon myös ommellaan lippa kiinni. Lipan sisälle kannattaa laittaa jotakin kovaa ja/tai taipuisaa, jotta se oikeasti näyttää lipalta, eikä miltään roikkuvalta turhakkeelta. Muropaketin pahvi ja softis on oikein hyvin kelpaavia asioita. Itse käytin taipuisaa pahvia.


Näin ikkään.
Loppua kohti lähestytään! Kun reunakaistale ja lippa on ommeltu kiinni niin, että ollaan itse tyytyväisiä, on aika ommella vuori kiinni.


Vain _vähän_ ylivalottunut vuori.
Lopuksi sitten tietysti silitys.And there! We have a lätsä! Mihin olen tottakai itse tyytyväinen (ja olen jo käyttänyt sitä kahdessa conissa tätä kirjottaessani). 

Melko hauskaa tossa hatussa on, että se on noin normisti vähän liian väljä, mutta peruukin kanssa juuri sopiva. Ei uskoisi, että peruukki tuo niin paljon kokoa mukaan, mut niin se vaan tekee! Oli myös kiva kuulla Sestralta, että se vois pitää tota hattua vaikka arkenakin.

Siinä Yukion hatusta tarinaa. Josko joku löytäis pientä apua tästä, vaikkapa ehkä helpommin ja paremmin saa, kun ettii ite kaavat. :D

Seuraava merkintä on ehkä se Frostbite, missä olin, mut en voi luvata mitään vielä. Möööööööö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti